Pogoda w Kuźnicy

Wiatr o sile 9 w skali Beauforta to standard na półwyspie jesienią.

Zmierzch zapada wcześnie, na ulicy nie spotkasz żywej duszy a chłód jest tak przejmujący, że zdaje się, że kości pękają.

Świt to kutry wychodzące w morze. Grube czapki na głowach rybaków, przetarte sztormiaki i ręce zwinnie taklujące łodzie. Trzaski na pokładzie.

Kuźnica to brylant. Poemat. Fuks. Zwycięstwo natury. I ludzi. Egzotyk. Skarb ukryty. Arcydzieło. Malutkie. A na skalę świata. Kuźnica to kaprys. Dzikość i spokój. Unikat. Majsterszyk!

Nigdzie nie jest się tak szczęśliwym jak tu. Szczęściem totalnym, mimo pozornego braku powodów. Bo ja? Tak nagle? Tu?

Na „kocu” lądu między zatoką i morzem?

Bez butów?

Gdzie indziej blichtr i fame. Kapelusze i rozgwiazdy. Wieloryby i bieg świata.

A tu spokój.

Wszystkie wilki morskie, zmęczone regatami, najchętniej cumują w Kuźnicy.

Dla nich i dla Was. Dla zbłąkanych wędrowców, twardych marynarzy, białych kołnierzyków zrywających krawaty w biegu na plażę, pięknie opalonych kobiet zmęczonych miesiącami bez tlenu, miastowych i nie miastowych, wysokich i niskich, na diecie i poza, dla Waszych dzieci i i Waszych rodziców, dla wszystkich!

Otwieramy Morskiego Zająca. Całoroczną restaurację w Kuźnicy.

Smak

Tym przede wszystkim kierujemy się tworząc menu do nowej restauracji, która powstaje w Kuźnicy – nadmorskim kurorcie, który przyciąga turystów z całego kraju i nie tylko.

Morski Zając to zupełnie nowe miejsce na kulinarnej mapie Polski, gdzie na talerzu znajdziecie pasję mistrzów kuchni, którzy chcą dzielić się swoim profesjonalizmem, wyrafinowanym gustem i spontanicznością.

Przygoda

Morski Zając to dla nas prawdziwe wyzwanie. Restauracja znajduje się zaledwie klika kroków od plaży.

Przytulne wnętrze, możliwość zajrzenia do kuchni, bar pełen alkoholi z całego świata mają sprawić, aby każdy nasz gość czuł się wyjątkowo. Chcemy abyście do nas wracali jak najczęściej.

Załoga

Atmosferę dobrej kuchni tworzą ludzie. Profesjonalny, zgrany zespół to dla nas ważny aspekt. Kapitanem naszego okrętu jest Bartłomiej Malec – szef kuchni, który pracował w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą.

W kuchni korzysta ze swojego dwudziestoletniego doświadczenia dzięki temu tworzy wyjątkowe dania oparte na klasycznym kunszcie kulinarnym z nutą nonszalancji.

Hołduje zasadzie „less waste” (mniej marnowania), co przejawia się dużym poszanowaniem i troską o każdy produkt i jego maksymalne wykorzystanie.